Προσδοκία του Πυθαγόρα ως μέσο πρόβλεψης …

Η προσδοκία του Πυθαγόρα είναι ένας μαθηματικός τύπος που επινοήθηκε από τον Bill James προκειμένου να εκτιμήσει πόσα παιχνίδια αναμένεται να κερδίσει μία ομάδα του μπέιζμπολ με βάση τις επιδόσεις της σε επίθεση και άμυνα. Η κεντρική ιδέα στηρίζεται στο πυθαγόρειο θεώρημα για αυτό και της δόθηκε αυτό το όνομα.

Πάρα πολλοί ερευνητές που ασχολούνται με τη στατιστική ανάλυση των ομαδικών αθλημάτων εξέλιξαν την αρχική ιδέα προσαρμόζοντάς την στα αθλήματά τους.

Έτσι, στο μπάσκετ, που μας ενδιαφέρει, πρώτος ο Daryl Morey προσάρμοσε τον τύπο ως εξής:

Πιθανότητα νίκης = Επίθεση^13.91 / (Επίθεση^13.91 + Άμυνα 13.91)

δηλαδή, η πιθανότητα νίκης μίας ομάδας εξαρτάται από το λόγο των πόντων που σκοράρει σε σχέση με τους πόντους που μπαίνουν στα παιχνίδια της διορθωμένο με τη δύναμ13,91.

Ο John Hollinger βελτίωσε αυτόν τον τύπο εκτιμώντας ότι ο εκθέτης 16,5, αντί για 13,91, προσαρμόζεται καλύτερα στα πρωταθλήματα συγκρίνοντας την προσδοκία ανά αγωνιστική σε σχέση με τα πραγματικά αποτελέσματα που αποτυπώθηκαν στο τέλος κάθε αγωνιστικής περιόδου. Επομένως, προτείνει τη σχέση:

Πιθανότητα νίκης = Επίθεση^16.5 / (Επίθεση^16.5 + Άμυνα 16.5)

Πρόσφατα, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών  που ασχολείται με τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων από τους αγώνες μπάσκετ, άρχισε να μελετά κατά πόσο η πυθαγόρεια προσδοκία του γηπεδούχου, με την αντίστοιχη πυθαγόρεια προσδοκία του φιλοξενούμενου αν συνδυαστεί με τις αντίστοιχες θέσεις που έχουν δύο αντίπαλοι στο βαθμολογικό πίνακα , σχετίζεται -με στατιστικά σημαντικό τρόπο- με τη διαφορά στο σκορ που τελικά συμβαίνει σε αυτόν τον αγώνα. Τα αποτελέσματα της μεθοδολογίας αυτής είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αφού καταφέρνουν ανάλογα με τη δυναμικότητα του πρωταθλήματος να ερμηνεύσουν τη μεταβλητότητα στη διαφορά του τελικού αποτελέσματος σε επίπεδο που ξεπερνά το 40% και φτάνει στα πρωταθλήματα των χαμηλών κατηγοριών σε επίπεδο έως και 80%.

Σε επόμενα άρθρα, θα αναδείξουμε τη χρήση της πυθαγόρειας προσδοκίας και τα ευρήματα της ερευνητικής μας ομάδας, για την πρόβλεψη αποτελέσματος στα πρωταθλήματα μπάσκετ Ευρωλίγκα, Α1 Εθνική, Α2 Εθνική, Γ Εθνική, Α1 ΕΣΚΑΗ και Α2 ΕΣΚΑΗ.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s