Efficiency και tendex

Σε συνέχεια του άρθρου που αφορά στον πίνακα στατιστικών από έναν αγώνα μπάσκετ, πολλοί ερευνητές έχουν ασχοληθεί με τη δημιουργία ενός δείκτη που να αποτυπώνει καλύτερα την απόδοση ενός παίκτη σε έναν αγώνα.

Ένας πολύ διαδεδομένος δείκτης είναι ο δείκτης Efficiency ο οποίος προσπαθεί να αθροίσει τα θετικά στοιχεία ενός παίκτη σε έναν αγώνα και παράλληλα να αφαιρέσει τα αντίστοιχα αρνητικά. Συγκεκριμένα προκύπτει από τη σχέση:

EFF = PTS + RO + RD + AS + STL + BS – TO – (FGA-FGM) – (FTA-FTM)

Έτσι με βάση τον στατιστικό πίνακα

το Efficiency για τον Βαρδίκο είναι:

EFF = PTS + RO + RD + AS + STL + BS – TO – (FGA-FGM) – (FTA-FTM)

EFF = 17 + 2 + 8 + 1 + 2 + 0 – 2 – (13-7) – (8-3) = 17

 

οπότε τελικά προκύπτει ο πίνακας

Είναι όμως ενδεικτικός ο παραπάνω δείκτης για την απόδοση των παικτών. Η απάντηση είναι … και ναι και όχι αλλά δεν σκοπεύω να σας κουράσω με τα υπέρ και τα κατά της μεθοδολογίας.

Έχει προταθεί από διάφορους ερευνητές, ο δείκτης tendex (από το ten … indexes … δηλαδή 10 δείκτες που συνθέτουν τον δείκτη efficiency) o οποίος διαιρεί τον δείκτη efficiency με τα λεπτά συμμετοχής του αντίστοιχου παίκτη. Με αυτόν τον τρόπο φτιάχνεται ένας αντικειμενικότερος δείκτης απόδοσης που αντιστοιχεί σε efficiency ανά λεπτό συμμετοχής. Με βάση το παράδειγμά μας το 17 efficiency που έχει ο ΒΑΡΔΙΚΟΣ πρέπει να το διαιρέσουμε με το 33 και 35/60 που είναι ο ακριβής χρόνος συμμετοχής του που μας δίνει τελικά, tendex 0,506.

Αν το κάνουμε για όλους τους παίκτες θα έχουμε την παρακάτω εικόνα:

Άρα, ενώ με τον δείκτη efficiency o ΨΥΧΟΓΙΟΣ με 27 παρουσίαζε την καλύτερη τιμή, με τον δείκτη tendex ο ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ εμφανίζει τη μεγαλύτερη τιμή 0,886.

Άρα ποιο πρέπει να χρησιμοποιήσουμε; Και τα δύο … ο ρυθμός απόδοσης (που μας το δίνει το tendex) είναι σημαντικός αλλά εξίσου σημαντική είναι και η διάρκεια της υψηλής απόδοσης (που μας το δίνει το efficiency).

Εναλλακτικά, στο ευρωπαϊκό μπάσκετ δίνουμε έμφαση και στα φάουλ. Αν λοιπόν προσθέσουμε στο efficiency τα κερδισμένα φάουλ και αφαιρέσουμε τα φάουλ που έκανε ένας παίκτης τότε έχουμε τον δείκτη απόδοσης PIR. Αν τον διαιρέσουμε με το χρόνο συμμετοχής … τότε έχουμε τον ρυθμό PIR που μπορούμε να τον ονομάσουμε twelvex (από 12 αντί για 10 δείκτες).

Όλα τα παραπάνω αφορούν την ατομική απόδοση και όχι την απόδοση της ομάδας. Μάλιστα, αποδεικνύεται ότι η εξαίρετη ατομική απόδοση από μόνη της δεν αρκεί για επιτυχημένα αποτελέσματα, για τίτλους, για κρίσιμους πόντους κλπ. Σίγουρα η ομάδα που παίρνει τίτλους έχει παίκτες με εξαιρετική απόδοση … αλλά αυτό δε συμβαίνει και αντίστροφα … υπάρχουν εξαιρετικές αποδόσεις που δε συνδυάστηκαν ούτε με τίτλους αλλά ούτε καν με νίκες σε συγκεκριμένους αγώνες.

Άρα, ο προπονητής μιας αγωνιστικής ομάδας, τι πρέπει να κοιτάξει;

συνεχίζεται

1 Comment

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s